Rekonštrukcia kaštieľa z prostriedkov EÚ potrvá tri roky

03.12.2011 Snina

Snina 3. decembra (TASR) - Rekonštrukčné práce zamerané na záchranu klasicistického kaštieľa v Snine budú trvať tri roky. Informovala o tom hovorkyňa radnice Zuzana Krupa s tým, že stavenisko si v týchto dňoch prevezme budúci zhotoviteľ stavebných prác.
Obnova historickej pamiatky vo vlastníctve mesta bude realizovaná z prostriedkov Európskej únie. \"Celkové náklady projektu predstavujú 2.432.678,15 eura. Podľa podmienok výzvy sa musí žiadateľ - mesto Snina podieľať na spolufinancovaní projektu vo výške päť percent, čo je v tomto prípade 121.633,91 eura,\" informovala hovorkyňa sninskej radnice.
Ako pre TASR povedala prednostka Mestského úradu v Snine Jana Rosičová, prvé kolo verejnej súťaže na výber dodávateľa stavebných prác pre projekt rekonštrukcie kaštieľa zrušil Úrad pre verejné obstarávanie, a to v marci tohto roka. Samospráva musela súťaž preto neskôr zopakovať. Priebeh ďalšieho verejného obstarávania následne Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR odobrilo, čo umožní odovzdať stavenisko budúcemu zhotoviteľovi stavebných prác už v pondelok 5. decembra.
\"Na základe verejného obstarávania a Zmluvy o dielo je zhotoviteľom stavby Združenie EAS/Kaštieľ Snina, ktorého hlavným partnerom je Eiffage Construction Slovenská republika, s. r. o. so sídlom v Bratislave,\" podotkla v tejto súvislosti hovorkyňa radnice.
Ako ďalej uviedla, dlhoočakávaná rekonštrukcia kaštieľa je pre samosprávu kľúčová z niekoľkých dôvodov. \"Uvedený objekt vzhľadom na jeho umiestnenie v centre mesta a historický význam má mesto v pláne využívať ako kultúrno-spoločenské centrum poskytujúce viaceré služby v kultúrno-spoločenskej, ako aj osvetovej oblasti či v oblasti zachovávania a sprístupňovania kultúrneho dedičstva,\" vysvetlila Krupa.
Projekt zameraný na záchranu chátrajúceho kaštieľa ráta s jeho kompletnou opravou v interiéri, ako aj exteriéri. Revitalizáciou prejdú aj vonkajšie spevnené plochy a pribudne nové oplotenia areálu. V zrekonštruovanom objekte by malo v budúcnosti zároveň pôsobiť Mestské kultúrne a osvetové stredisko, ktoré nemá na území mesta vhodné priestory pre svoju činnosť.
 

Vyberte región